úterý 14. ledna 2014

Měl to být chleba

Ingredience:
250 g žitného kvásku, začneme se lžící kvásku a dvakrát ho nakrmíme
250 g hladké mouky
10 g soli
100 - 120 g vody
semínka podle chuti, já dala len
1 lžíce  mletého kmínu
pečeme v http://www.kulina.cz/forma-na-peceni-chleba-cerna-emile-henry/d-79374/

Těžkou práci přenecháme strojům, tak hnětačem asi 10 minut vyrábíme těsto. Když se přestane lepit, uválíme kouli, dáme ji do olejem vymazané mísy, zakryjeme igelitem a dáme do tepla, pod utěrkou to fakt oschne :-(
Po 40 minutách těsto přeložíme, natáhnu ho v ruce jedním směrem, přeložím na polovinu, natáhnu druhým směrem a za přeložím.
Zabalíme a dáme kynout, přeložíme těsto ještě 2x.
Asi po 3 hodinách nakyne a můžeme se pustit do chleba. Nebo chlebové kytky.
Spodek formy vysypeme moukou, těsto rozdělíme na 6 stejných dílů. Naskládáme do formy dál od sebe a necháme v teple zakryté kynout.
Jakmile zmizí mezery mezi bochánky - asi za 2 hodiny, nařízneme každý chleba a vložíme zakrytou formu do trouby rozehřáté na 250°. Pečeme 30 - 35 minut zakryté, pak jsem je dala ještě na 5 minut  dopéct odkryté, aby chytly tmavší barvu.
Pečení ve formě je skvělé, nemusím zapařovat troubu, chleba se vůbec nepálí, má krásně křupavou kůrku. Spodní díl se dá taky předehřát s troubou a může se sázet chleba na horký kámen, ten se už moukou nevysypává.
Děkuji za krásný dárek Jarušce a Milanovi.



Žádné komentáře:

Okomentovat