úterý 3. května 2016

ČOKOLÁDOVÝ BEZLEPKOVÝ DORT

Jeden drsňák si k 12. narozeninám přál bezlepkový dort, který bude mít čokoládové těsto, čokoládový krém a bude na něm jak jinak čokoládová poleva. A v žádném případě se v něm nesmí objevit ovoce. Ani ve formě mouky.



Ingredience:
Těsto
10 vajec
500 g třtinového cukru
Lžička vanilkového extraktu
500 g bramborového škrobu
2 prášky do pečiva
10 lžic rozpuštěného másla
3 lžíce holandského kakaa

Krém a poleva
600 g mléčné čokolády
500 ml šlehačky
250 g mascarpone

Začneme polevou. Šlehačku přivedeme k varu, odstavíme a přelijeme ji přes čokoládu. Vymícháme do hladka a dáme chladit.

Na těsto vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým extraktem. Šleháme tak dlouho, dokud nemáme krásně světlou nadýchanou pěnu. Do ní prosijeme škrob s kakaem a práškem do pečiva a lehce zapracujeme. Nakonec vmícháme máslo.
Pečeme ve velké formě na 160° horkovzduch asi 1 hodinu. Necháme úplně vychladnout a rozkrojíme na 4 pláty.

Vrátíme se ke studené polevě. Půlku necháme v lednici a druhou začneme šlehat. Jakmile poleva zvětší objem, tak přidáme mascarpone. Dort promažeme a poskládáme a necháme v lednici ztuhnout. Nejlépe druhý den polevou potřeme celý dort.

Žádné komentáře:

Okomentovat