neděle 20. prosince 2015

FIREMNÍ VEČÍREK

Tohle je pro mě další výzva. Nachystat jídlo na firemní večírek. Nejde tu o chlebíčky a obložené mísy, ale o tříchodové menu. Vybrala jsem jako předkrm marinovanou červenou řepu s kozím sýrem, telecí líčka na víně a jako dezert panna cotta s malinami.


Boeuf bourguignon z telecích líček

Ingredience:
Telecí líčka, měla jsem 12 kusů, 2 na osobu
láhev červeného vína
4 cibule
tymián
sůl
pepř
5 stroužků česneku
hovězí vývar
2 lžíce hladké mouky
50 g másla
3 mrkve
250 g anglické slaniny

Snad jsem tam napsala všechno.
Nakrájíme si cibuli, ěesnek nasekáme na malé kousky, mrkev na kolečka, maso odklidíme od přebytečného tuku.
Na pánvi opečeme maso, nepřidávám žádný tuk a funguje to dobře.Opečené maso jsem naskládala do pekáče, ve kterém jsem vše nakonec pekla.
Na pánvi opečeme slaninu, přidáme cibuli, mrkev, opékáme dokud cibule nemá krásnou zlatohnědou barvu, osolíme, opepříme, přidáme tymián a česnek. Přendala jsem to k masu a podlila vínem, počkala, až se alkohol odpaří. Přilila jsem vývar, přiklopila a odložila do rozehřáté trouby a pekla 3 hodiny na 140°.



Po upečení jsem vyndala maso ze šťávy, z té jsem stáhla tuk, na části jsem usmažila jíšku z hladké mouky, zalila přecezenou šťávou a povařila.
Podávalo se s bramborovou kaší a opékanými krémovými žampiony.



Ingredience:
500 g krémových žampionů
3 červené cibule
2 lžíce másla
sůl, pepř

Žampiony nakrájíme na čtvrtiny, cibuli na kolečka a opékáme na másle doměkka.



Marinovaná pečená řepa se šlehaným kozím sýrem

Ingredience:
500 g červené řepy
300 g kozího smetanového sýru
2 lžíce Philadelphie
pepř
pažitka
lžíce medu
1 dcl balzamikového octa

Řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě na 200° asi hodinu, prostě až je řepa měkká.
Necháme trochu vychladnout, oloupeme ji a nakrájíme na tenké plátky.



Med s balzamikovým octem svaříme na sirup, potíráme jiím plátky řepy, naskládáme do misky a v lednici necháme nejlépe přes noc.
Sýr našleháme, můžeme zjemnit Philadelphií, opepříme a vmícháme pažitku.
Na talíř naskládáme plátky řepy, 3 na porci, nastříkáme krém a ozdobíme třeba rukolou.

Panna Cotta s malinami

Ingredience:
500 ml šlehačky
2 lžičky mleté želatiny
40 g cukru s vanilkou
300 g malin
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička želatiny

Želatinu namočíme do 3 lžic vody, šlehačku s cukrem ohřejem pod bod varu a vmícháme namočenou želatinu. Rozdělíme do skleniček a necháme v lednici ztuhnout. Trvá to asi 2 hodiny.
Maliny přivedeme k varu, vmícháme do nich cukr dle chuti a namočenou želatinu, naneseme na ztuhlou smetanu. Necháme vychladit a ztuhnout v ledničce.


Všechno se snědlo, nikdo si nestěžoval.
Užijte si večírky a až se budete nudit, zkuste třeba tohle.
Dobrou chuť :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat