čtvrtek 27. listopadu 2014

The Daring Bakers - výzva odvážných pekařů - PARIS - BREST

Hned musím říct, že tohle byla nejlepší výzva, jakou jsem zatím pekla. Odpalované těsto naplněné luxusním krémem. Česky bych řekla věneček :-) Ale s tím z cukrárny to naštěstí nemá nic společného. Nedávno, asi před měsícem, mě napadlo, že si věneček po letech koupím. Nostalgická vzpomínka na dětství byla ta tam, když jsem si kousla. Staré oschlé těsto, uvnitř ztuhlý puding a fondán nahoře byl, nevím proč, kyselý. Měla jsem pokažený celý den, tedy aspoň do té doby, než jsem dostala tu pachuť z pusy.


Výzvu připravila Luisa a jedná se o francouzský dezert Paris - Brest. Vznikl na počest cyklistického závodu. Takže odpalované těsto má mít tvar kola. Náplní se na internetu potuluje spousta, Luisa připravila žloutkový vanilkový krém s mandlovo - oříškovým karamelem. V originálu praliné. Česky asi griliáš.

Tím jsem začala. Protože  mám na lískové oříšky alergii, dala jsem jen mandle, jinak je to půl na půl.
Ingredience:
120 g celých mandlí
80 g cukru krupice
1 lžíce vody

Vodu s cukrem dáme do kastrolu a utavíme karamel, vhodíme mandle a mícháme a mícháme a ...
Mandle se musí celé obalit, v jednu chvíli se cukr jakoby vrátil do tuhého stavu a pak se začal znovu tavit na karamel. Jak se roztekl, nalila jsem všechno na olejem vymazaný talíř a nechala vychladnout. V mixéru jsem studené mandle podrtila.

Dále jsem pokračovala odpalovaným těstem. Příště budu péct z dvojnásobné várky.
Ingredience:
62,5 g vody
62,5 g mléka
50 g másla
lžička cukru
špetka soli
84 g hladké mouky
2 vejce

sekané mandle a vejce na potření

Troubu předehřejeme na 180°C. Prvních 5 ingrediencí dáme do hrnce a vaříme, mouku vsypeme najednou a mícháme, dokud se neutvoří knedlík. Ten dáme vychladnout.
Do studeného těsta zapracujeme vajíčka. Na pečicí papír si můžeme předkreslit kruhy, mě jich vyšlo 11, nebo 1 veliké kolo.
Zdobicím sáčkem naneseme těsto na papír. Potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme 22-25 minut. Troubu neotvírat.
Je zvláštní, kolik lidí považuje odpalované těsto za složité. Já na něm nic složitého nevidím.

Po upečení necháme věnečky vychladnout.

Během pečení se můžeme pustit do krému.
Ingredience:
250 ml mléka
vanilkový lusk nebo 1 lžička extraktu
55 g cukru
2 žloutky
20 g hladké mouky nebo kukuřičného škrobu
125 g másla
80 g griliáše

Žloutky ušleháme s cukrem do světlé pěny, vmícháme mouku. Rozřízneme vanilkový lusk, semínka dáme i do mléka. Mléko se semínky a vanilkovým luskem přivedeme k varu. Část mléka vlijeme ke žloutkům, dobře mícháme, pak směs nalijeme do hrnce k mléku a uvaříme hustou kaši. Necháme ji vychladnout. Změklé máslo našleháme, postupně přidáme krém a nakonec griliáš. Krémem plníme věnečky (protože jsem věnečky před pečením vydatně posypala mandlemi, dost jich při krájení opadalo, tak jsem jimi ještě posypala krém a až potom zaklopila horní polovinou), nakonec je pocukrujeme.





Děkuji za fantastickou výzvu. Upekla jsem je 2x, jednou to prostě nestačilo :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat